Polsko 28. září 2019

28.09.2019 19:40

           Klub českých turistů, odbor Svitavy

                       pořádá dne 28.9. 2019

                   poznávací zájezd do Polska

                  

     Za perlami Dolního Slezska

                  Zámek Książ a město Świdnica

 

Odjezd v 5:00 z autobusového nádraží ve Svitavách, stanoviště č.5. Návrat do 23:30.

S sebou platný občanský průkaz nebo cestovní pas! Doporučujeme sjednat si cestovní pojištění.

 

Cena: člen KČT - 350 Kč, ostatní - 400 Kč.

V ceně zahrnuta doprava, vstupné do Kostela Míru ve Svídnici a vstupné na Radniční věž ve Svídnici.

 

Program:

Cesta autobusem ze Svitav do Dolního Slezska k zámku Książ, který je po Malborku a krakovském Wawelu třetím největším hradem v Polsku. Zámek (dříve hrad) Książ stojí na vysokém skalnatém ostrohu (365 m.n.m.), který ze tří stran obtéká řeka Polesnice (Pełcznica), pramenící v nedalekých Valbřišských horách. První hrad vystavěl v roce 1288 kníže Boleslav I. Surový z dynastie Piastovců na ochranu obchodní cesty z Čech do Slezska. Od roku 1508 patřil hrad Hochbergům, jehož potomci zde nepřetržitě sídlili až do roku 1941.

 

Vstupné na zámek Książ zahrnuje i vstup na terasy zámku a do palmového skleníku:

  • prohlídka zámku s českým průvodcem - reprezentační sály. 40 min., 39 zl / 34 zl (nad 65 let) 
  • prohlídka zámku s polským průvodcem - reprezentační sály, místnosti přestavěné nacisty, nejstarší středověko-renesanční část hradu, 96 m dlouhý tunel. 90 min., 39 zl / 29 zl (nad 65 let) 
  • individuální prohlídka zámku podle tabulek označujících směr prohlídky, zahrnuje reprezentační sály a nejstarší středověko - renesanční část hradu, 35 zl / 25 zl (nad 65 let). Za příplatek 5 zl lze zapůjčit českého audio průvodce.

Vstupné na terasy zámku a do palmového skleníku (bez prohlídky zámku): 21 zl / 11 zl (nad 65 let)

Vstupné pouze do palmového skleníku: 8 zl / 5 zl (nad 65 let)

 

Turisté, kteří nechtějí navštívit interiéry zámku, si mohou projít za 2 hodiny okruh přírodní rezervací. Značené cesty vedou kolem skalnatého ostrohu zámku Książ a kolem řeky Pełcznica až k romantické umělé zřícenině hradu Stary Książ - délka 5 km (převýšení cca 280 m).

 

Odpoledne si prohlédneme město Svídnice (Świdnica). Říká se jí „malý Krakov“, historický střed města patří k nejcennějším památkovým komplexům Polska. Památky města spojuje tzv. Knížecí turistická trasa, která je tvořena rozcestníky a ukazateli umístěnými v městské dlažbě (dokonce i v češtině). Měří 4 km, absolvování trvá 3 - 4 hod. Společně navštívíme:

  • Kostel Míru (Kościół Pokoju), zapsaný v roce 2001 na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Je považován za největší protestantskou dřevěnou stavbu s hrázděnou konstrukcí v Evropě. Vznik kostela je spojen s Vestfálským mírem, uzavřeným v roce 1648.
  • Hlavní náměstí Rynek s architektonicky zajímavými domy a budovou radnice. Výtahem se dostaneme na vyhlídku Radniční věže - z výšky 43 metrů je krásný výhled na celé staré město, včetně okolních hor s mytickým vrcholem Sleza (718 m.n.m.).
  • Katedrálu sv. Stanislava a sv. Václava se 103 m vysokou věží (nejvyšší věž ve Slezsku, a pátá nejvyšší v celém Polsku).

 

 

Vedoucí zájezdu: Kristýna Kunická - 601 338 333 (volat po 18.hod), chrissten@email.cz