Bučovice a rozhledny - NOUZOVÝ STAV - NEKONÁ SE

10.10.2020 06:30

 Klub českých turistů, odbor Svitavy

 

                                        pořádá 10. října 2020 výlet  

                         na zámek Bučovice

                       a rozhledny ve vinohradech

 

 Odjezd ze Svitav, autobusové nádraží - stanoviště č. 5 v 6.30 h

                    Návrat do 20 h

                    Cena výletu 300,-. Kč  

 

Program výletu:

 

     Ze Svitav zamíříme přes Brno do Bučovic, kde navštívíme renesanční zámek.Prohlídka je domluvená na 9 h. Po prohlídce odjedeme autobusem do vinařské  obce Kobylí, která patří do  oblasti Modrých hor (vinohradů). Pěší značené trasy nás postupně dovedou přes Vrbice a Bořetice ke třem rozhlednám postavených ve vinohradech. Stezka nad vinohrady je postavena na Kobylím vrchu nad obcí směrem k Vrbicím. Rozhledna Kraví hora se nachází severně od Bořetic. Vyhlídková věž Slunečná je postavena mezi Bořeticemi a Velkými Pavlovicemi. V ceně výletu je vstupné do zámku.

 

Trasy:

  1. Kobylí – po zelené TZ Stezka nad vinohrady- zelená TZ Vrbice –zelená TZ Bořetice –  žlutá TZ rozhledna na Kraví hoře-zpět do Bořetic – zelená TZ Nad Zahradami -žlutá TZ Rozhledna Slunečná  a zpět – zelená TZ Velké Pavlovice 15,6 km
  2.  Kobylí – Stezka nad vinohrady – Vrbice  3,5 km + přejezd busem do Bořetic.
  3. Bořetice, žel.st. – po žluté Rozhledna na Kraví hoře 2 km a zpět do Bořetic
  4. Bořetice , žel.st. –  po žluté Bořetice OÚ- zelená TZ Nad Zahradami – po žluté TZ rozhledna Slunečná a zpět k rozcestníku Nad Zahradami – zelená TZ Velké Pavlovice zast. ČD- 5, km

 

Něco o místech, která navštívíme

 

Kobylí – kostel sv.Jiří z 13.století, později barokně upravený, dále zde najdeme obecní muzeum, radnici. Pamětní deska na doměč.2 připomíná sběratelku lidových zvyků a obyčejů Augustu Šebestovou. Poblíž obce se do 30.let 19. století rozkládalo jezero, které bylo částečně před několika roky obnoveno.Vesnicí prochází Turistická stezka s několika zastaveními po zajímavých místech obce. Stezka nad vinohrady vybudována v roce 2018, má tvar kruhové rampy s výsečí 334° a postupně se zvedá nad zvlněnou krajinou s vinohrady. Výstup na rozhlednu umožňuje nakloněná rovina beze schodů.

 

Vrbice – kostel sv. Jiljí z let  1913-1920 na temeni kopce Stráž. Pod ním jsou rozmístěny vinné sklepy, vchody jsou zdobeny lomeným gotickým obloukem. Ve stráni kopce Stráž je nyní 7 pater sklepů.  Mohyla míru na Stráži připomíná oběti osvobozovacích bojů v r.1945

V dolní části obce stojí kaple s. Anny z r. 1870. V parčíku pod ZŠ socha sv. Aloise. V obci se nachází větrný mlýn.

 

Bořetice a Kraví hora – kostel zasvěcený sv. Anně ze 17.století. Pod Kraví horou se se nachází téměř 300 vinných sklepů. V obci se udržuje lidový folklór- krojované hody, zábavy u cimbálu, setkávání pod Kraví horou. Dřevěná vyhlídková  15 m vysoká věž se tyčí nad vinicemi od roku 2006. Kousek od rozhledny probíhá hranice recesistické Svobodné spolkové republiky Kraví hora.

 

Rozhledna Slunečná – zbudována městem Velké Pavlovice v turistickém areálu Nad Zahradami

v roce 2009, v roce 2019 byla po rekonstrukci opět otevřena. Rozhledna ze dřeva a oceli má připomínat vinný keřík, vysoká je 18,6 m.

Do oblasti Modrých hor, kde se budeme pohybovat patří těchto 5 obcí : Kobylí , Vrbice, Bořetice, Velké Pavlovice a Němčičky.

 

Zdrávi došli !

 

Vedoucí výletu : Eva Fečková

Telefon : 605 585 303 ( přihlášky a dotazy po 16h )

E mail : feckovaeva@centrum.cz