Brány památek dokořána Památníck včelích matek 26. dubna

13.04.2014 17:34

Město Svitavy, Mikroregion Svitavsko, Lesy ČR a obec Kukle

Vás zvou  v sobotu 26. dubna 2014 na akci

Brány památek dokořán

Památník včelích matek

Pěší trasa měří 6,5 km a směřuje k rybníku Rosnička, dále k Památníku včelích matek a následně do obce Kukle. Jedná se o zážitkovou trasu, která bude vytvořena svitavským turistickým oddílem TOM Zálesáci. Start bude u sportovní haly Na Sřelnici od 9:30 hodin.

Cyklotrasa vede k Památníku včelích matek a do obce Kukle přes obce Koclířov, Dětřichov, Opatov a Opatovec, měří necelých 25 km. V Koclířově bude otevřen opravený farní kostel, kolem kterého se nachází zrestaurovaná architektonicky výjimečná křížová cesta. Dále lze navštívit poutní areál Českomoravské Fatimy – bývalý klášter s možností ochutnat něco dobrého ve zdejší cukrárně. V Opatově bude otevřen kostel sv. Jana Nepomuckého a je možné se občerstvit v příjemném prostředí nové Opatovské hospody. V Opatovci můžete navštívit kostel Narození Panny Marie a v Dětřichově kostel sv. Petra a Pavla s nově opravenou hřbitovní branou.

Ve 13 hodin proběhne slavnostní otevření Památníku včelích matek, který se nachází v katastru obce Kukle. Památník připomíná téměř zapomenutou včelařskou tradici v regionu s ojedinělou architekturou a je zajímavým turistickým cílem. Při otevření zazpívá dětský pěvecký sbor z Poličky. Po slavnostním otevření Památníku včelích matek bude Lesní klub Brlenka zábavnou formou doprovázet účastníky do obce Kukle. Od 13:00 do 14:00 hodin se mohou děti seznámit zážitkovou formou se životem včel. Několik stanovišť s úkoly bude příjemným zpestřením na závěrečném úseku pěší túry.

Ve 14 hodin se bude konat slavnostní otevření Obecního společenského centra v Kuklích s dětským hřištěm.  

Všechny podrobnosti najdete také na webových stránkách: www.ic.svitavy.cz nebo na facebooku města Svitavy - oficiální informační portál města Svitavy.

Organizátoři pro vás zajistili i autobusovou dopravu.

dva spoje ze Svitav do Kukle v 11:30 a ve 12:15 hodin. Autobus bude odjíždět z parkoviště u Majáku, další nástupní stanoviště bude u sportovní haly Na Střelnici.

Zpět pojede autobus v 16:00 a v 16:45 hodin.

Sraz pro společnou vycházku v 10 hod. u sportovní haly Na Sřelnici